• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

с. Безводица

Село Безводица заема площ от 1440 дка. Селото е на 23 км от общинския център - Балчик и на 12 км от областния град - Добрич.

Селото съществува още от Римско време. Старото име на населеното място е било Сусус кьой, което в превод от турски език означава "безводно село".

След Освобождението тук масово се заселват българи-балканджии, търсещи паша за добитъка и плодородна земя за обработване. Старите хора твърдят, че селото някога се е наричало Крушево. Това обаче не е удостоверено с какъвто и да е писмен документ. Историци и краеведи предполагат, че подобно наименование може и да е било предложено при неуспешния опит за промяна на турските имена на селата в Балчишка околия през 1910 г.

След присъединяването на Добруджа е основано и читалище от инициативен комитет, начело с Добри Йорданов, Тодор Нейчев и Кольо Желязков.

Няма точна година за построяването на първото училище, но се знае, че то е построено от населението на селото.

През 1940 година е основана гимназия, в която са учели деца от околните села.

Разположението на село Безводица е много благоприятно. То е заобиколено от гори и блата, които го защитават от ветрове и са благоприятно място за прелетните птици, които са основната атракция и забележителност на селото.

В населеното място има детска градина, младежки клуб с дискотека, здравна служба, футболно игрище, хранителни магазини, бистро.

Селото е известно с многото си щъркелови гнезда, а също така има и атрактивна ферма за щрауси, която развива селски туризъм и привлича много хора.

Местното население е заето предимно с животновъдство и земеделие, като земите се стопанисват от две земеделски кооперации. Земята е плодородна и има отлични условия за отглеждане на слънчоглед, рапица и пшеница.

Всички домакинства в с. Безводица са водоснабдени и електрифицирани.

В селото има 9 кладенеца, като един от тях датира още от римско време. Пътищата са в много добро състояние. Има редовен автобусен транспорт до гр. Добрич и околните села.

За децата в училищна възраст Общината организира безплатен транспорт до учебни заведения в гр. Добрич.

Близостта до гр. Добрич, добрите транспортни връзки, красивата природа и екологично чистата околна среда, създават добри предпоставки за развитието на селски и еко-туризъм. 

Един от жителите на Безводица е организирал в дома си своеобразен музей, посветен на щъркелите. Посещават го много туристи - както българи, така и много чужденци. Щъркелите са голяма рядкост в Европа. Има ги в България и Северна Гърция, Румъния, Унгария, Полша и Украйна, затова и много западноевропейци идват тук, за да видят на живо тази красива емблематична птица.

Семейната къща, в която се посрещат гостите, е построена през 1896 г. Човекът е направил четири щъркелови гнезда на електрически стълбове.

Той се грижи за птиците и поддържа гнездата им. От НЕК  му осигуряват специален кран, за да поддържа гнездата, които са върху електрическите стълбове.

В с. Безводица има 137 обитаеми къщи, като 7 от тях са закупени от чужденци. Вилите са 26 бр., жителите с постоянен адрес са 325 души.


Кмет на селото: Марин Димов Дянков

Тел: 0571/ 5 43 77 ; 0895 554 168

e-mail: bezvoditsa@balchik.bg